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  La nourriture de fast-foods favoriserait l'apparition d'Alzheimer
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Black-killer
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MessagePosté le: Sam 29 Nov - 12:32 (2008) Répondre en citant


Un régime riche en sucre, graisse et cholestérol, typique de la nourriture de fast-foods, pourrait favoriser l'apparition de la maladie d'Alzheimer, d'après une étude de l'Institut de recherche Karolinska à Stockholm publiée vendredi.
Des chercheurs ont ainsi étudié le comportement de souris génétiquement modifiées, après leur avoir donné pendant neuf mois une nourriture riche en graisse, sucre et cholestérol.

"En examinant le cerveau de ces souris, nous avons découvert une modification chimique, similaire à celle observée dans le cerveau des malades d'Alzheimer", a expliqué Susanne Akterin, auteur de l'étude, dans un communiqué de l'institut.

Parmi les changements observés, les chercheurs ont notamment noté une augmentation de phosphates, empêchant certaines cellules de fonctionner normalement.

Ils ont également observé qu'une quantité importante de cholestérol dans la nourriture réduisait la présence d'une protéine du cerveau, appelée Arc, impliquée dans le processus de "stockage" de la mémoire.

Ces souris avaient précédemment subi des modifications génétiques pour imiter l'effet d'une variante d'un gêne humain appelée apoE4, qui constitue l'un des plus grands facteurs de risques de la maladie et dont l'une des fonctions est de transporter le cholestérol.

"Nous pensons désormais qu'un apport massif de graisse et de cholestérol, combinée à d'autres facteurs comme l'apoE4, peuvent affecter plusieurs substances du cerveau, ce qui peut être une des causes de développement de la maladie d'Alzheimer", a-t-elle ajouté.

Des études précédentes avaient montré un lien possible entre le régime alimentaire et l'apparition de cette maladie.

Alzheimer et les troubles apparentés touchent plus de 24 millions de personnes dans le monde (860.000 en France avec 165.000 nouveaux patients par an) et "va doubler tous les 20 ans", selon un rapport de l'OMS.

En Suède, pays de neuf millions d'habitants, 90.000 personnes sont atteintes de la maladie, selon l'institut Karolinska.

pau/Dt/az

Press release:

Mice that were fed a diet rich in fat, sugar and cholesterol for nine months developed a preliminary stage of the morbid irregularities that form in the brains of Alzheimer's patients. The study results, published in a doctoral thesis from the Swedish medical university Karolinska Institutet (KI), give some indications of how this difficult to treat disease might one day be preventable.

Alzheimer's is the most common form of dementia, there being roughly 90,000 patients with the disease in Sweden today. The underlying causes of Alzheimer's disease are still something of a mystery, but there are a number of known risk factors. The most common is a variant of a certain gene that governs the production of apolipoprotein E, one of the functions of which is to transport cholesterol. The gene variant is called apoE4 and is found in 15-20 per cent of the population.

For her doctoral thesis, Susanne Akterin studied mice that had been genetically modified to mimic the effects of apoE4 in humans. The mice were then fed for nine months on a diet rich in fat, sugar and cholesterol, representing the nutritional content of most fast food.

On examining the brains of these mice, we found a chemical change not unlike that found in the Alzheimer brain, says Ms Akterin, postgraduate at KI Alzheimer's Disease Research Center.

The change in question was an increase in phosphate groups attached to tau, a substance that forms the neurofibrillary tangles observed in Alzheimer's patients. These tangles prevent the cells from functioning normally, which eventually leads to their death. Ms Akterin and her team also noted indications that cholesterol in food reduced levels of another brain substance, Arc, a protein involved in memory storage.

We now suspect that a high intake of fat and cholesterol in combination with genetic factors, such as apoE4, can adversely affect several brain substances, which can be a contributory factor in the development of Alzheimer's, says Susanne Akterin.

Previous research has shown that a phenomenon known as oxidative stress in the brain and a relatively low intake of dietary antioxidants can also increase the risk of Alzheimer's. Ms Akterin has now demonstrated in her thesis that two antioxidants are dysfunctional in the brains of Alzheimer patients, which can lead to nerve cell death.

All in all, the results give some indication of how Alzheimer's can be prevented, but more research in this field needs to be done before proper advice can be passed on to the general public, she says.

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MessagePosté le: Sam 29 Nov - 12:32 (2008)

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